13.6.2018

Proč brousit

Broušení nožů se často podceňuje a domácnosti tak používají tupé nože, se kterými se hůř pracuje a tím jsou mnohem nebezpečnější.

Na tupý nůž se musí tlačit, takže snadno sklouzne a poraní vás.

Vyzkoušejte, zda jsou vaše nože dostatečně ostré

Test řezem papíru. Uchopte v rohu obyčejný list papíru a ve vzduchu pod úhlem přibližně 45° udělejte řez. Pokud jde přeříznutí těžko nebo se papír roztrhne, pak je nůž tupý.

Test krájením měkkého rajčete. Pokud se vám nepodaří nakrájet krásné tenké plátky, pak je nůž tupý.

Test na nehtu. Zlehka, pod úhlem 45°, položíte ostří na skloněný nehet palce. Pokud nůž sklouzne, je třeba jej nabrousit.

Doma nůž nenabrousíte

Je třeba rozlišovat broušení, kdy se tvaruje základní tvar ostří a ostření, kdy se nabroušené ostří jen lehce srovná. Broušení samotné je velká věda a nedoporučuje se provádět doma. Pro broušení se používá velkých brusných kamenů při malých otáčkách, chlazených vodou. Zkušený brusič dá ostří správný tvar a úhel, který pak stačí jen průběžně udržovat pomocí ocílky. Při broušení na domácích bruskách není možné dát ostří správný úhel, zbytečně ubývá materiálu a nůž se potom při použití rychle otupí. Při broušení na vysokoobrátkové brusce, kterou má leckdo v dílně, si můžete nůž zničit – ocel se přehřeje, ztratí pevnost i tvrdost, ostří se může lehce vyštípnout.

Jak často brousit ?

Profesionálně nabroušený nůž vydrží v domácích podmínkách při správném zacházení půl roku až rok.